Bescherm de kinderen

Kinderen zijn extra kwetsbaar voor de zon. Ze zijn in volle ontwikkeling en hun huid is dunner en gevoeliger dan die van volwassenen. Bovendien zijn kinderen veel buiten en in de zon. Meer dan 75% van de zonnestralen waaraan je tijdens je hele leven wordt blootgesteld, krijg je te verwerken voor de leeftijd van 18 jaar. 

Een langdurige blootstelling aan de zon en frequente zonnebrand hebben een weerslag op de ontwikkeling van huidkanker vele jaren later. De huid van kinderen vraagt dus bijzondere aandacht en een maximale bescherming.

Van 0 tot 12 maanden: Baby’s zouden altijd in de schaduw moeten blijven. Dermatologen raden aan om baby’s tijdens de eerste twaalf levensmaanden niet rechtstreeks aan de zon bloot te stellen.

Van 1 tot 3 jaar : Vanaf het tweede levensjaar mogen jonge kinderen met blote armen en benen in de zon komen, maar enkel voor korte periodes en niet op het middaguur, wanneer de zon het felst schijnt. De rest van het lichaam en het hoofd moeten zeker beschermd worden met losse kledij die de schouders bedekt en met een ruim omrand hoedje. De lichaamsdelen die wel aan het zonlicht worden blootgesteld, moeten rijkelijk worden ingesmeerd met een zonneproduct met hoge of zeer hoge beschermingsfactor (SPF van minimum 30 en UVA-bescherming).  

Vanaf 3 jaar: Voordat kinderen in de zon lopen of in het water  spelen, moeten ze systematisch worden ingesmeerd met een waterbestendig zonneproduct dat een hoge of zeer hoge bescherming biedt (SPF van minimum 30 en UVA-bescherming). Bij felle zon moeten ze ook een T-shirt en een hoed dragen. Jong en oud moeten de zon rond het middaguur mijden.

Wanneer kinderen vroeg leren om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en zich goed in te smeren, zullen ze snel goede gewoontes aanleren.     

Als ouder kan u best het goede voorbeeld geven, want kinderen doen zoals hun ouders doen!