Hoe lang kan ik een geopend zonneproduct bewaren?
Hoe lang kan ik een geopend zonneproduct bewaren? Om de gebruiksduur van een geopend zonneproduct te kennen, moet je naar de verpakking kijken. De PNO (periode na opening) wordt aangeduid met een specifiek symbool: een geopend potje gevolgd door een getal en de letter M (12M, bijvoorbeeld, betekent dat het product onder normale bewaaromstandigheden optimaal te gebruiken is tot 12 maanden na de opening). Sommige producten die niet geopend kunnen worden, bevatten geen PNO. Wanneer er een vervaldatum is, gebruik het product niet na deze datum, want de doeltreffendheid van het product is niet meer gegarandeerd. Gebruik ook het product niet meer wanneer het van kleur of geur veranderd is en zorg ervoor dat je het product ook niet te lang in de volle zon laat staan.
12M of
Hoe vaak moet je zonneproducten opnieuw aanbrengen?
Het is nodig om rijkelijk te smeren en het zonneproduct om de twee uur opnieuw aan te brengen, maar ook:- na sport, spel en werk in de volle zon,- na elke zwembeurt,- wanneer je zweet,- nadat je je met een handdoek hebt afgedroogd, Mag je in de zon als je parfum op hebt? Sommige parfumerende stoffen kunnen allergische reacties veroorzaken bij blootstelling aan zonlicht. Vermijd je te parfumeren vooraleer je in de zon komt.
Kunnen parfums die gebruikt worden in zonneproducten, de huid overgevoelig maken voor zonlicht (fotosensibiliserende werking) ?
Zoals alle ingrediënten die gebruikt worden in zonneproducten, worden ook parfums in zonneproducten zo gekozen dat ze de huid niet overgevoelig maken voor zonlicht. In uitzonderlijke gevallen kan toch een overgevoeligheid optreden.
Tot welke leeftijd zijn producten voor kinderen aangewezen?
In het algemeen verstaat men onder de categorie 'kinderen' de leeftijd tot de puberteit, dus tot ongeveer 12 jaar. Zonneproducten voor kinderen zijn aangepast aan hun dunne en tere huid. Ze bieden een grotere bestendigheid tegen water en zand.
Moet ik me insmeren onder de zonnebank?
Je mag geen zonnebrandproducten gebruiken onder de zonnebank, omdat deze ontworpen zijn ter bescherming tegen echt zonlicht. Zonneproducten en andere cosmeticaproducten kunnen de straling van zonnebanken onvoorzien veranderen en gevaarlijk zijn voor je huid. Het Koninklijk Besluit van 20 juni 2002 over zonnebankcentra stelt dat je de volgende voorzorgsmaatregelen moet volgen als je onder de zonnebank gaat:- een beschermende zonnebril dragen- je zorgvuldig ontschminken- geen zonnebrandmiddel of andere cosmetische producten gebruiken- je niet blootstellen aan UV-stralen als je geneesmiddelen neemt die de gevoeligheid voor deze stralen verhogen.Opgepast: De UV-stralen van een zonnebank zijn even schadelijk als die van de zon. Dus geen overmatig gebruik!
Beschermt zonnebankbruin tegen de zon?
Zonnebanken zenden UVA-stralen uit die je een bruine kleur geven. Maar dat bruin biedt zeer weinig bescherming tegen UVB-stralen – nog minder dan de bescherming die je krijgt door blootstelling aan natuurlijk zonlicht – en biedt geen enkele bescherming tegen UVA-stralen.
Ben ik met een bruin kleurtje tegen de zon beschermd?
Een bruine kleur biedt een lichte bescherming, maar enkel tegen UVB-stralen. Dit stemt overeen met een SPF van 2 of 3. Je moet dus nog altijd een zonneproduct gebruiken om je gebruinde huid te beschermen. Het zonneproduct dient te worden gekozen volgens je huidtype en volgens de omstandigheden waarin je jezelf aan zonlicht blootstelt (zie leidraad).
Ben ik met de bruine kleur van een zelfbruinend product beschermd tegen de zon?
Die bruine kleur krijg je dankzij de inwerking van DHA (dihydroxyaceton), dat de huid aan de oppervlakte bruin kleurt zonder een beroep te doen op het natuurlijke beschermingssysteem van de huid. Het biedt geen bescherming tegen de kwalijke effecten van de zon. In geval van blootstelling aan zonlicht is het absoluut noodzakelijk om je te beschermen met een zonneproduct aangepast aan je huidtype. Er zijn producten op de markt die niet alleen een beschermende maar ook een zelfbruinende werking hebben.
Biedt een T-shirt voldoende bescherming tegen zonnestralen?
Een T-shirt kan op een doeltreffende manier bescherming bieden tegen zonnestralen. De doeltreffendheid ervan zal afhangen van de dichtheid van de stof en van de kleur: donkere kledij uit dicht geweven stoffen biedt een betere bescherming. Vergeet in elk geval niet om een zonneproduct op de onbedekte lichaamsdelen aan te brengen. Hoe doeltreffend zijn voedingssupplementen die de huid voorbereiden op de zon ?Sommige van deze supplementen hebben een beperkte werking tegen versnelde huidveroudering door blootstelling aan de zon. Ze vervangen evenwel zonneproducten niet die op de huid dienen te worden aangebracht en noodzakelijk zijn om zich te beschermen.
Mag ik met een zonnebril in de zon kijken?
Neen, een zonnebril biedt onvoldoende bescherming om in de zon te kijken. Maar een zonnebril is een absolute noodzaak om je ogen te beschermen tegen hoge lichtsterkte.Wat zijn in België de uren waarin blootstelling aan zonlicht afgeraden wordt (wanneer de zon het hoogst aan de hemel staat)?In wintertijd: van 11u00 tot 15u00.In zomertijd: van 12u00 tot 16u00.
Ik ben allergisch voor de zon; kan een zonneproduct mij helpen?
In geval van een allergische huidreactie na blootstelling aan zonlicht is het aanbevolen om een arts te raadplegen. Hij zal een diagnose stellen en aangeven welke preventieve maatregelen je kan treffen. Kies voor zonneproducten die zeer hoge of hoge bescherming bieden en die UVA-filters bevatten, aangezien UVA-stralen hoofdzakelijk verantwoordelijk zijn voor zonneallergieën.
Veelgestelde vragen voor de winter
Wat is de ideale kit voor zonbescherming tijdens jouw wintervakantie?
• Een zonnecrème die aangepast is voor jouw huidtype voor een extreme blootstelling (leidraad)
• Een lippenstick met een bescherming tegen UV-stralen
• Zonnebril of skimasker van filtratiecategorie CE S3 of S4.
Welke zonbescherming moet ik kiezen in de bergen en hoe moet ik die efficiënt gebruiken?
Bepaal de vereiste beschermingsklasse aan de hand van onze keuzegids voor een extreme blootstelling en op basis van jouw huidtype. Gebruik het zonneproduct vooraleer je naar buiten gaat en breng het rijkelijk aan op alle lichaamsdelen die aan de zon worden blootgesteld. Breng het zonneproduct ook meermaals aan (minstens om de twee uur).
Hoe kan je kinderen tegen de zon beschermen tijdens jouw wintervakantie?
Kinderen zijn zeer gevoelig voor de zon. Kies voor jouw kinderen een crème met « een zeer hoge beschermingsfactor » (50+). Breng deze zonnecrème rijkelijk aan op alle lichaamsdelen die aan de zon worden blootgesteld vooraleer de kinderen naar buiten gaan. Breng het zonneproduct ook meermaals aan (minstens om de twee uur).Bescherm ook hun lippen met een lippenstick met een zeer hoge beschermingsfactor. En vergeet ook het skimasker niet van filtratiecategorie CE S3 of S4!
Is de zon intenser in de bergen?
Ja, want in de bergen neemt de hoeveelheid ultraviolet straling waaraan je blootgesteld wordt met 4% toe om de 300 meter. En de sneeuw weerkaatst tot 80% van de ultraviolet straling. De blootstelling is dus aanzienlijker in de bergen en het is dus noodzakelijk om zich goed te beschermen.
Indien ik een gebruinde huid heb, moet ik tijdens mijn wintervakantie zonnecrème aanbrengen?
Ja, de ultraviolet straling is intenser in de bergen en de sneeuw weerkaatst ultraviolet straling.Wanneer men een gebruinde huid heeft, is men slechts uiterst beperkt beschermd tegen de schadelijke gevolgen van de zon.
Moet ik in de sneeuw, net zoals op het strand, het zonneproduct om de 2 uur aanbrengen?
Ja, aangezien je aan sport doet. De blootstelling is aanzienlijk in de bergen en het is dus noodzakelijk om het zonneproduct meermaals aan te brengen.
Moet het zonneproduct opnieuw worden aangebracht na elke daling?
Gebruik de stoeltjesliften om uw huid te beschermen! Wanneer je het zonneproduct om de 2 uur aanbrengt, volstaat dit ;-) Moet ik mijn zonneproduct meenemen op de skipistes of tijdens trektochten?Ja, het is noodzakelijk om het zonneproduct meermaals aan te brengen, minstens om de 2 uur. Neem dus jouw zonneproduct voor de ganse dag mee op de pistes!