Welke soort stralingen bestaan er

De zon is een bron van genot maar tegelijk ook gevaarlijk voor onze gezondheid.


Haar ultraviolette zonnestralen kunnen de ogen schaden en cataract veroorzaken. Daarnaast zijn ze ook verantwoordelijk voor een versnelde huidveroudering, zonnebrand, huidaandoeningen en in de meest extreme gevallen ook huidkanker. 

Een gematigde blootstelling aan de zon door sommige voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, is voordelig voor de gezondheid. De zon draagt bij tot ons goede humeur en helpt ons bij de aanmaak van een essentiële stof, met name vitamine D. 

De zon produceert zowel zichtbare als onzichtbare stralen. De ultraviolette stralen zijn onzichtbaar en worden ingedeeld volgens hun golflengte:

UVA-stralen dringen het diepst in de huid door en versnellen de veroudering ervan
UVB-stralen veroorzaken zonnebrand
UVC-stralen worden geabsorbeerd door de ozonlaag en bereiken het aardoppervlak niet.

UVA- en UVB-stralen kunnen allebei huidkanker in de hand werken en hebben schadelijke gevolgen voor de weerstand van ons lichaam.

De intensiteit van de zonnestraling is afhankelijk van de geografische situatie, de hoogte, de periode van het jaar, het tijdstip van de dag, de weersomstandigheden, de weerkaatsing van zonlicht. 


Onder invloed van UV-stralen produceert onze huid een pigment, melanine, dat ervoor zorgt dat we bruinen. Dit is een beschermingsreactie van onze huid tegen de ultraviolette stralen. Maar dit bruin kleurtje biedt slechts een heel zwakke bescherming tegen de gevaren van de zon. Een bruine huid beschermt ons slechts tegen zonnebrand en dat op een manier die equivalent is aan een SPF* van 2 of 3.

*Sun Protection Factor : UV-beschermingsfactor

De ultraviolette stralen van de zon kunnen we niet zien en worden we ook niet gewaar. In tegenstelling tot de stereotiepe ideeën, houdt hun intensiteit geen verband met het warmtegevoel. Hun straling kan zelfs onder de wolken of onder een parasol sterk zijn. De weerkaatsing op het zand, het water en de sneeuw doet hun intensiteit nog toenemen.

Hoe intenser de straling, hoe schadelijker de eventuele gevolgen ervan zijn. Het is dus nuttig om de intensiteit te meten van de ultraviolette straling om zo te weten wanneer en hoe we ons moeten beschermen. De Wereldgezondheidsorganisatie en de Wereld Meteorologische Organisatie hebben daarom een UV-index bepaald die de intensiteit van de ultraviolette straling uitdrukt en werd ontworpen om te wijzen op mogelijke gezondheidsrisico’s. De UV-index begint bij nul; hoe hoger de UV-index, hoe groter het risico op huid- of oogproblemen.

In de weerberichten is de aangegeven UV-index de maximale waarde die tijdens de dag wordt voorzien en die meestal wordt bereikt wanneer de zon het hoogst staat.Bij de evenaar is een UV-index 20 mogelijk. In onze streken kan de UV-index in de zomer 8 of 9 bereiken. 

 

Wat is de aanbevolen bescherming afhankelijk van de UV-index?

Zwakke UV-index:

New Picture (1.1).png  New Picture (1).png
U hoeft zich niet te beschermen. 
U kunt in alle veiligheid uw buitenactiviteiten voortzetten.

Matige of hoge UV-index:

                
Vanaf een index 3, bescherm u met kledij, een hoedje, een zonnebril en zonnecrème. Zoek ‘s middags de schaduw op.

Zeer hoge of extreme UV-index:

            
Vermijd buitenactiviteiten op het heetst van de dag. Zoek steeds de schaduw op. 
Beschermende kledij, hoedje, zonnebril en zonnecrème zijn noodzakelijk!

 

 

{{data.title}}